De afgelopen negen weken heb ik als vrijwilliger bij retraitecentrum Domaine St Antoine in de Franse Ardennen gewerkt. Dit leek mij de meest zinvolle besteding van mijn zomer en graag deel ik mijn ervaringen en belangrijkste levenslessen met je. Maar eerst een korte inleiding (die nogal uitgebreid is geworden 😀).

Koken met Rumi als voedsel voor de Ziel

In 2018 kwam ik bij de Stichting Filosofie en Meditatie in Egmond aan den Hoef terecht, omdat ik, zoals ik dit noem, zielenhonger had. Ik wilde intellectueel, emotioneel en spiritueel uitgedaagd worden. Bij het centrum in Egmond kon dit en zo veel meer. 

Behalve het studie- en meditatie-aanbod in Egmond, heeft de stichting een tweede retraitecentrum, een Ashram in Brognon, in de Franse Ardennen. Vorig jaar nam ik deel aan een aantal retraites, waarvan Koken met Rumi de meest bijzondere was. Ik weet nog dat ik dacht: Als ik ooit de kans krijg om hier langere tijd te verblijven, te helpen en onderdeel te zijn van deze heerlijke ontmoeting van liefdevolle zorg en aandacht, dan doe ik dat.

Een groep ego’s arriveert

Deze zomer had ik spontaan een aantal weken beschikbaar. Eind mei vertrokken Mehdi Jiwa en ik richting Brognon. De zaterdag van vertrek had de Volkskrant een interview met Mehdi geplaats, waardoor we tijdens de 4 uur durende rit niet alleen genoeg stof tot praten hadden, bij aankomst bleken ook de nog beschikbare retraite plekken spontaan geboekt te zijn. Het zou een volle zomer worden.   

De retraites lopen van zondag tot zaterdag. Iedere week arriveert een nieuwe groep individuen, die hun zorgen, problemen, hun ego’s, stress, hun werk, relatieproblemen, behoefte aan rust, onvewerkt verdriet – you name it – meebrengen. Dat is best heftig.  

Maskers af

Gedurende de week vallen maskers af en ontstaat er ruimte. Mensen voelen zich veilig om hun verhaal te delen, een liefdevol luisterend oor is er namelijk altijd. Eén ding is er niet. Er is geen oordeel. En dat is precies wat we zo nodig hebben: de ruimte om te mogen zijn wie we zijn. Om te delen wat ons al zo lang dwars zit. Om emoties te uiten, te huilen, te schreeuwen, te lachen, het mag allemaal. 

De veilige buutvrij plek van het retraitecentrum

Ik gaf regelmatig yoga en meditaties in de ochtend, maar mijn voornaamste bijdrage was het runnen van de keuken en het huishouden. Met een enorme liefde voor koken en lekker eten was dit mij wel toevertrouwd. De keuken heeft een speciale plek in het retraitecentrum. Het is niet alleen het hart van het centrum, het is ook de ‘buutvrij’ plek. Het is er veilig. Iedereen mag er komen, alles mag er gezegd worden en iedereen die wil, helpt mee met het bereiden van de maaltijden en met de afwas. Met elkaar en voor elkaar is het credo. Het is tenslotte geen hotel.

Loslaten en vertrouwen

Dus iedere week liet ik nieuwe, vreemde mensen toe in een keuken die semi-professioneel aangestuurd moest worden. Iedere week vertelde ik weer waar de pannen stonden, waar het bestek lag, dat er geen uien- en citrusschillen in de groenbak mochten, waar het zelfgebakken brood opgeborgen kon worden en hoeveel schepjes koffie er in het apparaat moesten. Met wekelijks zo’n 15-25 nieuwe mensen was dat een uitdaging. Tegen de tijd dat iedereen wist waar alles lag en gepakt kon worden, gingen ze naar huis en de volgende dag arriveerde een nieuwe groep mensen, met nieuwe verhalen. En begon de  keuken-onbekwaamheid weer van voor af aan. Dit hoorde bij het proces. Het was ook precies waar ik voor kwam. Om vanuit flexibiliteit en mildheid open te staan voor anderen. Loslaten, in het vertrouwen dat het toch wel goed komt. Dat is gelukt. 

En na deze hele lange inleiding zijn hier mijn 9 lessen uit 9 weken: 

9 waardevolle levenslessen

  1. Koken in de veiligste vorm van geven
  2. Op 95% van je ongeluk zitten je eigen vingerafdrukken
  3. Leer dobberen op vragen en problemen  
  4. De meeste tranen zijn smeltend ijs
  5. Zoek niet altijd naar antwoorden maar leer vragen te leven 
  6. Geweldloos communiceren begint bij je interne communicatie 
  7. Mensen struikelen voornamelijk over hun eigen schaduw
  8. Zoek het verhaal achter het verhaal 
  9. Volg je eigen lijn in het leven, leef volgens je eigen natuur

Ik realiseer me dat deze lessen nog best wat uitleg en toelichting vragen en dat doe ik graag. Neem contact met mij voor meer informatie of een afspraak.